Nagykorú lett a Gamma Digital

 

A Gamma és a Gamma utódok

 
Az ezredfordulón, pont 18 éve, 2000. novemberében alakult meg a Gamma Digital Kft.
A vállalkozás nem minden előzmény nélkül jött létre, hiszen 1995-ben Osteon Kft néven már megalakult a cég, mely az első 5 évben még nem lendült be igazán, de bizonyos mértékű nukleáris műszerfejlesztést már a sajátjának mondhatott.

A cég alapítását az igen szerteágazó tevékenységgel működő, – és jelentős exporttevékenysége okán -, komoly nemzetközi hírnévre is szert tevő, 1920-ban alapított Gamma Művek hagyományai inspirálták. Ezt a szellemi örökséget a küldetéstudatunkba is belefoglaltuk az alábbi mondattal: a magyar ipar meghatározó egyéniségeinek szellemiségének nyomdokaiban kívánunk haladni; utalva ezzel a Gamma falai között mintegy 100 éven keresztül folyó élénk szellemi alkotásra, a nemzetközi hírű innovatív tevékenységre és új gyártmányokra.
 
Gamma Muvek
 
A 80 –as évek végén már mintegy 3000 főt foglalkoztató Gamma Művek, a rendszerváltást követően felbomlott, a dolgozók nagy részét elbocsátották. Ezzel egy időben több kisebb egység alakult ki, melyek nevükben tovább vitték a patinásan csengő Gamma nevet. A legnagyobb, a GAMMA Műszaki Zrt. 1993-ban alakult meg, mely egyúttal egyedüli cégként volt jogosult a hagyományos Gamma logó további használatára.
 
gamma logo
 
A kilencvenes években még két fontos entitás jött létre: a Gamma Mechanikai Kft, mely műszereket gyártott, valamint a Gamma Analcont Kft, amely mintegy félszáz fővel alakult meg, és analóg méréstechnikával, valamint folyamatszabályozással kezdett el foglalkozni.
A Gamma Digital ügyvezetőjét, Dr. Szilassy Lászlót, a 90-es évek végén épp a munkahelyváltás gondolata foglalkoztatta, mikor a Gamma Analconttól megkeresték. A megkeresés nem volt teljesen váratlan, hiszen nem volt számára ismeretlen a Gamma világa; egyetemistaként a régi Gammánál kezdte pályafutását. Itt szerezte első szakmai tapasztalatait, melyek során a Gamma Művek legkiválóbb szakembereinek pártfogását élvezte. Annak idején a Gamma nukleáris medicinával és képalkotó berendezésekkel foglalkozó részlegénél kezdett el dolgozni. A tanulmányaihoz kötődő valamennyi gyakorlati tevékenységét itt végezte: itt írta diplomamunkáját, sőt másfél éves aacheni egyetemi tanulmányait követően, a nukleáris mérőberendezésekről írt doktori disszertációjához is a Gamma nyújtott támogatást.
 
1997-ben tehát, Szilassy Laci a Gamma Digital kft-vel egy épületegyüttesben lévő Gamma Analcont ügyvezetését vállalta el, mely posztot 2001-ig töltötte be. Érdeklődésével azonban – az elektronika fejlődési irányvonalát szem előtt tartva – fokozatosan a digitális technológiák irányába fordult. Ennél fogva kilépett az Analcont, hagyományos analóg technológiára épülő világából, és 2000-ben elindította a Gamma Digital Kft-t. Az induláshoz Laci a régi Gammából nyert meg 8 kiváló kollégát, olyanokat, akik szintén érdeklődéssel és nyitottan álltak hozzá az új arculatot maga elé tűző cég indításához. A 2000-ben induló Gamma Digital első 8 munkatársa még a régi tradicionális Gammás tudást képviselték. Közülük ketten: Léb Gyuri és Vajda Albert nyugdíjasként már csak egy-egy feladat elvégzésére vállalkoznak, vagy csak éppen benéznek hozzánk, hogy lássák és hallják; mi újság van nálunk. 🙂
 
Analcont csapataAz Analcont csapata 1999-ben
 

Gamma Digital a korai években

 
Az első években elsősorban a Gamma labor működése töltötte ki a korai Gamma Digital életét. A labor Magyarországon egyedüli mérőtornya és a hozzá tartozó mérőrendszer a Krohne áramlás- és méréstechnikával foglalkozó cég licence alapján készült 1979-ben. Amikor az Országos Mérésügyi Hivatal bemérte, ez volt az ország egyetlen 1500 m3/óra térfogatmérésre alkalmas eszköze. A saját gyártású indukciós áramlásmérő távadók mellett, itt kerültek hitelesítésre az országba behozott különböző típusú külföldi áramlásmérők is. Külön szolgáltatásunk volt szelepek, szűkítőelemes áramlásmérők karakterisztikáinak mérése. A labor mérési tevékenysége mellett, fokozatosan a budapesti és vidéki erőművek folyamatműszerezési felülvizsgálatába fogtunk bele, ahol szinte kizárólagosan Gamma irányítástechnikai műszerek és rendszerek voltak beépítve. Munkánkat a műszerek helyszíni, időszakos karbantartásán túl, kibővítettük a nyomás-, hőmérséklet-távadók és számítóművek kalibrálásával és hitelesítésével.
 
torony
 
2003-as év fordulópontnak tekinthető. Ebben az évben ugyanis a Richter Rt-től lehetőséget kaptunk egy tanulmány megírására, melynek végül megvalósítását is megrendelték tőlünk. A projekt a raktári rendszer irányításáért, és annak anyagszállító rendszerének vezérléséért felelős MFCM szoftver fejlesztésére irányult. Ez utóbbi végzi az automatizált szállítások forgalomirányítását. Tudja, hogy adott pillanatban melyik szállított egység éppen hol jár és hová tart, és ennek megfelelően végzi a szállító gépek irányítását.
Ez volt az első olyan megbízás, melyet már a gyártásközi automatizálás tevékenységi körébe lehetett sorolni, és ennek a projektnek a sikeres teljesítése indította Lacit arra, hogy a jövőre nézve az ipari automatizálást tegye meg követendő irányvonalnak.
Ugyanebben az évben tért haza Sándor Pali Finnországból, ahol több éven keresztül végzett fejlesztői munkát a Nokiánál. Ismét kapcsolatba került a Gamma Digitallal, melynek Szilassy Lacival együtt alapító tagja volt, és a Nokia modern fejlesztési környezetében szerzett tapasztalatait egy GPRS-gateway modul, majd az MFCM projekt során kamatoztatva, kiváló szakemberként, a Gamma Digital fejlesztő munkatársává vált. A korábbi, szűk körű hardveres csapat kibővült; villamosmérnökeink száma egyre nőtt. A folyamatosan bővülő csapat számára az MFCM projekt egy nagyon sokrétű, izgalmas feladatnak bizonyult.
 
Richter_vezerles A Richter Rt. raktárában, valamint a vezérlés a szoftveren
 
Az első, mintegy 8 éves időszakot, elsősorban a küzdelmek és a pénzügyi nehézségek jellemezték. Kérdés volt, hogy vajon meg tudjuk-e vetni a lábunkat a hazai, és később esetleg a nemzetközi piacon is. Egészen 2007-2008-ig a pénzügyi stabilitás kialakítása volt a cél. Ennek érdekében a megfelelő ügyviteli, adminisztratív rendszer bevezetése is időszerűvé vált. A lehetőségek alapos felderítését és mérlegelését követően, végül 2006-től vezettük be az SAP kisvállalati vállalatirányítási rendszert.
 
Ebben az időszakban tisztult le az ipari mobil kommunikációs megoldás (GPRS gateway-t) is, melyet főleg a víz- és gázszállításban résztvevő cégeknek fejlesztettünk. Igaz hogy megoldásunkkal Industria különdíjat nyertünk, mégsem voltunk felhőtlenül boldogok, mert a vevői érdeklődés elmaradt az elvárthoz képest. Az állomások között ugyanis még VHF adatátvitelt használtak, és még nem volt igény az új technológiában rejlő lehetőségre.
 
industria
 
Újabb mérföldkőnek számított 2005-től a Linde dinitrogénoxid (jellemző felhasználási területe: orvosi altatógáz) projektsorozat, mely mintegy 3-4 éven keresztül futott, és ez volt az első külföldi jelenlétet kívánó munkánk. Szerte a világban (Korea, Dél-Afrika, India, Ausztrália) a Linde leányvállalatoknál és partnereknél telepítettük saját fejlesztésű rendszerünket, melyekhez a HMI-t is mi írtuk. Ezeket a rendszereket (SKID-eket) itthon állítottuk össze, majd azokat elszállították rendeltetési helyükre, a fejlesztő-mérnök kollégák pedig beüzemelés céljából utánuk repültek. A berendezések még most is hibátlanul működnek.

 
LindeAz indiai Linde altatógázüzeme
 
A kiteljesedés újabb szintje volt szintén 2008 táján, magyarországi silók vezérlésének az automatizálása. Ez a munka olyan szempontból volt felelősségteljes megbízatás, hogy felmelegedő, adott esetben robbanáshoz vezető pontokat kellett monitorozni, tehát a robbanás lehetőségének a megakadályozása szintén a megbízás része volt.
 
siloDunaföldvári siló a valóságban és a vezérlő képernyőjén
 

A családias kisvállalat sokszínű arca

 
Az ezredfordulón a Gamma kicsiny volt ugyan, de már akkor is sokszínű arccal rendelkezett. Tulajdonképpen két egység volt, a labor és a műhely, valamint néhány iroda. Hosszabb ideig a Gamma Analconttal párhuzamosan, gyakran velük együttműködésben dolgoztunk. Egy ideig még a szétválás sem volt nagyon markáns, mert a folyosó egyik szobájában Digitalos, a másik szobában pedig Analcontos kollégák ültek.
 
2010-től már sokan voltunk:

2010-es-tablo-
 

Köszöntsük az ünnepeltet!

 
Tehát ünneplünk. A Gamma Digital idén novemberben nagykorúvá vált. Átment a tűzkeresztségen, bizonyította rátermettségét, útkeresése sikeres volt. És ez már önmagában is fontos fegyvertény. Hiszen számos, a rendszerváltás idején született kis Kft. már az enyészeté. A Gamma Digital viszont jelen van a piacon, és még azt sem mondhatjuk, hogy épp, hogy csak meghúzza magát.
 
És, hogy nehogy félreértés essék, ezt a cikket nem azért írtuk, hogy bezzeg, annak idején a hőskorban minden ideális volt. Sokkal inkább azért, hogy érzékeltessük, milyen nagy utat tettünk meg, és hogy tápláljuk a Gammás öntudatot: Jó érzés, nagy elődök nyomdokain járni, fejleszteni, modernizálni, alkotni, és előre lépni, azaz tágítani a horizonton.
 
Egy szóval, jó érzés az egyre bővülő Gammás csapat tagjának lenni.
 
sieles-Amikor már népes volt a Gammás csapat. 2010-ben, a családi erőket is felvonultató Gammás síelésen