AGV-rendszerek

 

A modern ipari rendszerekben szinte iparágtól függetlenül egyre jobban felértékelődnek az automatizált megoldások. Lehet szó gyártásról vagy intralogisztikáról, a szállítási folyamatok automatizálásának mindkét esetben nagy jelentősége van. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik az AGV, mely betűszó a Automated guided vehicle angol szóból származik. A szó magyar jelentése, automatikus irányítási jármű, de szokták vezető nélküli járműnek is hívni. Ez az általános elnevezés sokféle szállító járműre vonatkozhat, a minimális emelésű önhordó targoncától kezdve, egészen a magasemelésű villás targoncáig, mely különféle felépítményekkel lehet kiegészítve, ezek mind ebbe a fogalomkörbe tartoznak. A nagyon eltérő komplexitású szerelvényekben az a közös, hogy adott pontok közötti navigációjuk automatikusan történik, azaz az adott távot kezelői beavatkozás nélkül teszik meg.
 

Nagy előnye más automatizált szállítási megoldásokkal, pl. a szállítópályákkal szemben, hogy nem foglal el nagy helyet a gyárban vagy a raktárban, és az útvonal is viszonylag könnyen változtatható. A kézi (targoncás) szállítással szemben az adaptívan vezérelt gyorsulásoknak, sebességeknek köszönhetően alacsonyabb gép-amortizáció tapasztalható, ami kiemelkedően magas navigációs pontossággal társul. Minden irányba biztonsági szenzorok ügyelnek arra, hogy egy AGV ne ütközhessen egy tárgynak, személynek vagy egy másik AGV járműnek. Ez a precizitás előtérbe helyezi az AGV-t különösen olyan területeken, ahol a szállított áru értéke is jelentős (pl. gyógyszeripar).

 

Vállalkozásunk több mint 10 éve üzemeltet AGV-flottát, melynek keretében a szállítási feladatok kiosztását, a járműpark optimalizált vezérlését és az ügyfél további rendszereivel történő kapcsolódást saját fejlesztésű vezérlő szoftverünk látja el. A vezérlő program egy fölérendelt rendszertől kapja a végrehajtandó szállítási feladatokat, majd azokat összetett algoritmus alapján osztja ki az egyes AGV járműveknek. Közben ügyel arra, hogy a lehető legkevesebb üresjárat keletkezzen. A folyamat során végig kapcsolatban áll a gyártási és logisztikai terület terepi eszközeivel (liftek, zsilipajtók, tűzhatár kapui, konvejorok). A teljesen automata rendszerfelügyelet lehetőséget ad a kezelőnek a kézi beavatkozásra is, pl. bizonyos feladatok priorizálására, vagy egy jármű átmeneti kivételére pl. karbantartás céljából.

 

AGV