Anyagszállítás vezérlő alkalmazás

 

ÁTTEKINTÉS
Egy komplex raktárkezelő rendszer 3 szintből áll. A legfelső a raktártárhely-kezelő szint (PMX), amely az anyag bevételezésért felelős. Ez rögzíti a tárolt anyag minden paraméterét – pozíció, mennyiség, méret stb. Fogadja a raktárkészlettel kapcsolatos kéréseket, de csak adatbázis-műveleteket hajt végre – nincsen kapcsolata semmilyen hardver elemmel. Közvetlen kapcsolata van viszont a felsőbb szintű vállalatirányítási rendszerrel (pl. SAP), ami strukturálisan a raktárkezelő rendszer fölött helyezkedik el.


ipari-informatik

A legalsó szintet az anyagmozgató eszközök jelentik (görgősorok, liftek, automata járművek, páternoszterek és egyebek). Ezen eszközöknek különféle kommunikációs interfészei lehetnek (a leggyakrabban használt szabványos ipari protokollok).
A középső szint, amely összekapcsolja a raktárkezelő rendszert az anyagmozgató eszközökkel, az MFCM (Material Flow Control Management system – anyagáramlás vezérlő rendszer). Ez fogadja a szállítási parancsokat a felső interfésztől, és levezényli a szállítást – kezelve az alsó szintű eszközöket és műveleteket (különféle kommunikációs csatornákon, úgy mint OPC, ODBC, TCP/IP, soros port), és ad visszacsatolást a felsőbb interfész (PMX) felé a szállítás befejeztéről. Az MFCM egy szerver alkalmazás, amely Windows 2000/XP Professional, vagy újabb Microsoft operációs rendszereken fut.Az MFCM felhasználói felületet is nyújt, amely megjeleníti az anyagszállító rendszer aktuális állapotát jól áttekinthető axonometrikus térbeli ábrán (az anyagmozgató eszközök pillanatnyi állapota, pozíciója, érzékelőik);beavatkozási lehetőséget ad a felhasználónak; megjeleníti a rendszer hibaüzeneteit, amelyeket a kezelő nyugtázhat. A vizualizáció a Rockwell RSView rendszerével készült, mely OPC-n keresztül kommunikál az MFCM szerverrel. A hibák, és a szállítási események rögzítésre kerülnek, továbbá adatbázisba archiválhatók ODBC segítségével. Az események SQL parancsokkal lekérdezhetők és megjeleníthetők.
 
A megjelenítő rendszer alap kiépítésben egy önálló PC-n fut a szerver alkalmazással együtt, de kibővíthető úgy, hogy több megjelenítő kliens csatlakozhasson hozzá, illetve úgy, hogy a magyar és angol nyelv mellett más nyelveken is használható legyen.INTEGRÁCIÓ
Az MFCM egy moduláris szoftver termék, amit a megrendelő által használt hardverkörnyezethez szükséges igazítani.
Az MFCM felső interfészét a raktárkezelő rendszernek megfelelően kell módosítani. Az alap verzió egy külső adatbázison keresztül kommunikál a PMX-szel.
Az alsó interfész moduláris, a számos terepi vezérlő eszköz, és különböző kommunikációs protokoll miatt. A megrendelő igényeinek megfelelően már meglévő modulokat lehet beilleszteni az adott hardverkörnyezetbe. Természetesen lehetőség van új, speciális modulok integrálására is amennyiben azt a rendszerfelépítés szükségessé teszi.
A HMI modul raktárfüggő. Minden raktárnak megvan a maga elrendezése, szállítási rendszere. A vizualizáció tükrözi ezeket a sajátosságokat, és megmutatja a raktár szerkezetét.