Autóipar

 

Autóipar 01Az elmúlt években a magyarországi autóipar rohamos növekedésnek indult, melynek üteme napjainkban is töretlen. Négy jelentős autógyár is megkezdte ill. bővítette termelését. Ez nem csak számtalan direkt munkahelyet teremtett az iparágban, hanem lehetőséget biztosított a nemzetközi és hazai, kis és középvállalkozások számára hardveres és szoftveres, szellemi termékek beszállításának növelésére.

A Gamma Digital Kft. már egy évtizede partnere a külföldi tulajdonú, autóipari konszerneknek, ezalatt számtalan tapasztalatot szerzett az autóipari alkalmazások területén. Bemutatunk néhány irány- és jövőbemutató megoldást ezen iparágból.

Mivel a PLC-k (Programmable Logic Controller – programozható logikai vezérlő) ma már a termelő berendezések és termelés irányító rendszerek apavető elemei, a PLC-programozás szinte hétköznapi gyakorlattá, szükséges feladattá vált. Maguk az eszközök gyártói gyakran a túlterheltségük miatt, a termelő üzemek szakemberei pedig a megkívánt speciális ismereteik hiánya miatt választják PLC-k programozására specializálódott külsős szakcégek, mint a Gamma Digital Kft. segítségét.

Az autóipar jelentős erőforrás felhasználó, ezért nem kevés szellemi energiát fordítanak a csarnokok és a termelés tervezése során a felhasználandó erőforrások optimalizálására – legyen az hő, villamos energia, levegő, víz stb. Ezek felhasználása ma már többnyire összetett, nagy bonyolultságú rendszerekkel valósul meg, amelyek elképzelhetetlenek a korszerű ipari automatizálási módszerek alkalmazása nélkül. Az újratermelődő energiaforrások használata – például napelemek integrálása az energiaellátásba – szintén egy jövőbemutató megoldás lehet a tisztább környezetért.

 

Autóipar 02A hatalmas termelő üzemek emisszió-menedzsmentje lassan önálló diszciplínává válik az autóiparban is, ahol a legmodernebb hardveres és szoftveres megoldások segítik a döntéshozókat és remélhetőleg csökkentik a szennyező anyagok kibocsájtását, a környezet terhelését.

Az elmúlt évek az ipari robotok nagyarányú növekedését hozta, a következő évtizedekben pedig szakértők szerint exponenciális robbanást fogunk megélni. Ezek optimális működése természetesen professzionális programozásukon múlik, ahol szintén sikerrel alkalmaznak mind a gépgyártók, mind az alkalmazók rugalmas magyar kis- és középvállalkozásokat.

Az RFID-s gyártáskövetés mind a termelés, mind a raktározás, készletezés, nyilvántartás területén komoly konkurrenciát támaszt a korábbi, hasonló célú rendszereknek, hiszen szakmai előnyei kimagaslóak.

Az AGV-k (Automatic Guided Vehicle) – legyen az lézervezérelt targonca vagy önállóan mozgó, vontatott, milkrun rendszer – hatalmas sikert futottak be Japánban, az USA-ban vagy Németországban. Saját fejlesztésű AGV szerverünk egy skálázható szerver alkalmazás, amely különböző AGV robottargoncák rendszerét vezérelheti. Hatékony optimalizálási algoritmussal, OPC kommunikációval és látványos, több klienses megjelenítővel felvértezve autógyárak raktáraiban tökéletes megoldást nyújthat. Néhány ilyen érdekes jelenlegi alkalmazás mellett azonban a piacon már jelentkeznek olyan további konkrét igények, amelyekre való szakmai felkészülés és akár nemzetközi kooperációk kiépítése a következő években több sikeres hazai – és akár nemzetközi autóipari projekt sikerét hozhatja.

 

Autóipar 03Az autóipar különösen, de a beszállító ipar legtöbb területe elképzelhetetlen nagy mennyiségű alapanyag, alkatrész, részegység késztermék horizontális és vertikális mozgatása, továbbítása nélkül. A conveyor-technika sikeres és gazdaságos megoldást kínál, de itt sem lehet nélkülözni a nagyarányú automatizálást a legegyszerűbb érzékelési, PLC-szabályozási, hajtástechnikai feladatokat, amelyek jelentős részét komoly hozzáadott szellemi értéket képviselő hazai kis- és középvállalatok végzik el.
Automatizált raktári rendszerek ma már sok iparágban jelen vannak, de mégis az autóipar a legnagyobb felhasználó. Optimális működésükhöz számtalan automatizált anyagmozgatási és nyilvántartási feladatot kell nagy pontossággal megoldani. Ezek piaci igényeknek megfelelő tempóban történő megoldása napjainkban szinte lehetetlen lenne a PLC-k vagy a nagy bonyolultságú szoftver rendszerek nélkül, mint amilyen a saját fejlesztésű MFCM (Material Flow Controll Manegement), amely összeköttetéstben áll a vállalati ERP-rendszerekkel és vezérli az anyagok, termékek mozgását a raktár(ak)on belül.

A MES-rendszer termelési folyamatok valósidejű irányítását szolgálja számtalan, vállalatra szabható alfunkcióval. A műhelyszintű operatív gyártásirányítás, a programozható gyártásautomatizálás, a SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), a HMI (Human Machine Interface), számítógépes gyártás (CAM), gyártócellák vezérlése és ezek rendszerszintű integrációja a magasabb szintű vállalatirányítási rendszerekhez. Ezen rendszerek tervezése gyakran túl bonyolult a termelés közvetlen irányítói számára, az ERP-óriások viszont szemmel láthatóan kevéssé foglalkoznak ezzel a területtel. Így újabb szakmai rés, kihívás, lehetőség nyílik az innovatív, rugalmas és felkészült hazai cégek számára, mint a Gamma Digital Kft. is.