… avagy beszámoló az őszi Gammás csapatépítő és véradó napról

 
Az idei őszi csapatépítő Gammás nap megrendezésének az alapötletét tulajdonképpen egy munkatársi javaslat adta. Egy fiatal, elkötelezett véradó kollégánk dobta be ötletét az ötletládába, melyben javasolja, szervezzünk Gammás véradó napot. Ezáltal egyrészt segítünk másokon, másrészt egy ilyen alkalom a Gammás összetartozás érzését is szorosabbra fonja.
 
egyutt
 
Amikor elolvastuk az ötletet, rögtön tudtunk vele azonosulni. Többszörös véradó ügyvezetőnk, Szilassy László jóváhagyásával belevágtunk a szervezésbe, és felvettük a kapcsolatot a Országos Vérellátó Szolgálattal. Egyeztettünk időpontot a véradó napra, és egyszerre csak belénk hasított a felismerés: ha a véradás napja amúgy is egy formabontó munkanap lesz, miért is ne lehetne az egész napot a Gammás együttlét napjává tenni? A következő megbeszélésen már tele voltunk ötletekkel, melyeknek nagy része végül meg is valósult.
 
foci7
 
Egy jelentős részben pályakezdő fiatal emberekből álló cégnél egy focibajnokság elmaradhatatlan programpont, így ezzel az alapötlettel indítottunk, és egészítettük ki még további programokkal. Módunk volt kipróbálni az élő csocsót; mi magunk alkottuk a rúdhoz erősített csocsóbábukat, de be lehetett öltözni sumó harcosnak is. Rendelkezésre állt a minigolf pálya, valamint lehetett használni a ping-pong asztalokat is. Az irodaházunkban pedig a tárgyalót szabadítottuk fel a virtuális világ kedvelőinek.
 
Juhi_Melinda_csocso
 
A reggeli napsütésben Szilassy László nyitotta meg a Gammás napot. Rövid beszédét azzal kezdte, hogy felelevenítette a 2018-as év történéseit, mely tele volt újdonságokkal: Új irodába költöztünk, megújult, differenciáltabbá vált a Gammás szervezeti felépítés, új belső szervezetfejlesztő projektek indultak be, és végül egy, most még folyamatban lévő arculatfejlesztő folyamatba is belevágtunk. Ennyi változás és átalakulás közepette, közvetlenül egy nagy projekt indulása előtt fontos, hogy túlreagálás nélkül, józanul, a helyén kezeljük a körülöttünk zajló történéseket.
Végül ezt a gondolatot egészítette ki Szilassy úr egy fizikai kísérlet benyomását keltő demontrációval. Átlátszó edényekben rizzsel és naranccsal próbálta érzékeltetni, hogy mennyire fontos a kis és nagy projektek együttes jelenléte. A nagy projekteket szimbolizáló narancsok ugyanis nem tudják kitölteni a Gammás struktúrát szimbolizáló edényt, míg a kisprojekteket megtestesítő rizsszemek nem hagynak ugyan szabad teret az edényben, de felettük viszont magasan, üresen tátong az edény. Mi más lehet a megoldás, mint hogy „rizsre” és „narancsra” is szükség van, azaz a kis és nagy projektek remekül kiegészítik egymást a Gamma ügymenetében.
 
beszed-2
 
A beszéddel egy időben, ill. azt követően már készülődtek a véradók. Kiderült, nem sok rendszeres véradó van a kollégák között, így úgy gondoljuk, biztatóan hangzik, hogy 14 kollégát is, kik korábban még nem voltak vért adni, sikerült megnyerni a nemes ügynek.
 
veradas_wolfi
 
Összesen majdnem harmincan jelentkeztek, és végül 26-an meg is jelentek a véradáson. Néhányan már rutinosan foglaltak helyet a véradó székben, míg az első alkalommal vállalkozók láthatóan izgatottan várakoztak sorukra. Az önkénteseknek kikészített szendvicsek és péksütemények minden esetre jó tempóban fogytak, és akik már túlestek a vérvételen és kipihenték magukat, nagy mennyiségben gyártották a kellő folyadékmennyiséget és energiát biztosító vegyes gyümölcsleveket.
 
veradas7
 
Ugyanakkor egymásból is lehetett erőt meríteni, mert a kollégák túlnyomó többségben, mosolyogva, panasz nélkül emelkedtek fel az egészségügyi ágyakról.
Nagyon büszkék vagyunk az egyetlen női véradónkra, egy fiatal lányra, aki most vállalkozott elsőként az akcióra. Ahogy elmondta, a környezetében most van is éppen műtétre várakozó családtag, így fokozottan átérezte a véradás jelentőségét.
Jól zajlott az első véradó-nap megszervezése, az egészségügyi dolgozók elégedettek voltak a körülményekkel, a létszámmal és a szervezettséggel, mi pedig úgy tervezzük, jövőre visszavárjuk őket.
 
veradas2
 
Az időjárással egész nap nagy szerencsénk volt. Már a hét elején bizakodva néztük az előrejelzést, és valóban már kora reggel zavartalan napsütés fogadott minket, ami a sportesemények lebonyolításához igazán nem hátrány. A szép időben nagyon sokan választották a békés minigolfot, néhány csocsózó csapat is összeállt, a pingpongozók kitartóan párosoztak és forgóztak, de még Sumó harcosnak is jó néhányan beöltöztek. Ez utóbbi során nagyon kedves volt látni, ahogy a kollégák segítették a lányokat, hiszen a monstrumszerű öltözetben elég volt egy kisebb lökést kapni egy-egy kisportolt kollégától, és a lányok máris a földön találhatták magukat. Onnan pedig felállni meglehetősen komplikált, leginkább a hátán vergődő bogárhoz hasonlítható ez az életérzés, úgyhogy szükség is volt a felsegítő partnerekre. A társasozó kollégák is egymásra találtak egy nagyobb asztal mellett, ahol harsány nevetés kíséretében asszociáltak, hisz „Fedőnevek”-et játszottak.
 
20181005_094535
 
A legnagyobb sikert a virtuális játékok arattak. Gyakran jelentős sorállás volt a játékoknál. Többször lehetett hallani egy-egy játékostól ilyen jellegű bejelentést: „Hát akkor engem hagyjatok is itt, ez nagggyon jóóóóó”! A legnépszerűbb játék az autóverseny volt, de a küzdő játékok sem maradtak le a rangsor éléről. Még a lányok sem rettentek vissza attól, hogy halomra kaszálják a rejtekhelyekről újra és újra előbukkanó zombikat.
 
virtualis-ter
 
Minden résztvevőnek köszönjük, hogy az őszi csapatépítő napra jó kedvűen és játékos hangulatban érkezett. Sokat nevettünk, jókat játszottunk, finomakat ettünk és nem utolsó sorban élveztük a napsütést. Remélem, jó sok energiát tudtunk tankolni a barátságtalan, de annál szorgosabb őszi napokra.
 
Csaba-1