Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó verseny 2018

 

2018. március 26. és 28. között már 24. alkalommal került megrendezésre az Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny (röviden PLC verseny), melyet idén a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar (SZTE TTIK) Műszaki Informatika Tanszéke és az Informatika Oktatásáért, Kutatásáért Alapítvány szervezett.
Összesen 25, egyenként 3 fős csapat versengett felfokozott versenyhangulatban. Voltak elméleti és gyakorlati feladatok, míg végül a 3. napon a kész mozgássorozatot kellett a versenyzőknek prezentálni.
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is 100.000 Ft-tal támogattuk a verseny szervezését, és ezen túlmenően az Óbudai Egyetem egyik csapatának felkészítésében is támogatást nyújtottunk, ill. a mi közvetítésünkkel jutottak egy partnercégünk jóvoltából Rockwell PLC eszközökhöz. A felkészített csapat tagjai a versenyt követően írtak egy köszönő levelet, melyben leírták, hogy élvezték a versenyt, nagyon jó tapasztalatszerzés volt, és örültek, hogy kitekinthettek az egyetemen oktatott Siemens PLC-k világából és hasznos gyakorlati ismereteket szerezhettek a Rockwell termékek programozásáról.
 
A versenynapokat záró program keretében, mint hivatalos szponzornak, módunk volt arra, hogy bemutassuk cégünket, és ezt örömmel vállaltuk is. Zsiga István PLC fejlesztéssel foglalkozó csoportvezető kollégánk számolt be a pécsi Pannon Hőerőműnél lezajlott bála-nedvességmérő projektről. Azért esett a választása erre a projektre, mert egy könnyen átlátható, de egyúttal érdekes projektet akart bemutatni. Sikerült is humorosan, könnyed stílusban érzékelhetővé tenni, hogy a projekt eredményeként milyen jelentős fejlesztést hajtottak végre a Gammások.
 
Nem véletlen, hogy kollégánk örömmel vállalta a projekt bemutatását, hiszen őt személyesen is érdekelte a verseny lefolyása. Egyetemistaként ugyanis ő maga is részt vett ezen a megmérettetésen, mégpedig szép sikerrel. Annak idején, számára ez nagy élmény volt, és jó volt most ismét, ezúttal már kívülállóként is bepillantást nyerni a verseny hangulatába, és ez utóbbi nem is okozott csalódást, hiszen jól felkészült fiatalok komoly küzdelem során hozták ki magukból a maximumot.

PLC verseny2