Gyártástámogató rendszer (Manufacturing Execution System)

 

A Gamma Digital Gyártástámogató rendszere maradéktalanul teljesíti a gyártástámogató rendszerek iránti elvárásokat. A gyártástervezéstől a gyártásütemezésen át a késztermékek berakodásáig vezérli a logisztikai folyamatokat, nyomon követi és rögzíti az anyagmozgást, kezeli a maradékokat. A gyártósor állapotát folyamatosan monitorozza, rögzíti a gépállásokat és futási időket, a karbantartások esedékességéről figyelmezteti a felhasználókat. A gyártási dokumentációt elektronikus és nyomtatható formában készíti el, úgy, hogy az megfeleljen az FDA erre vonatkozó előírásainak.
A rendszer rugalmas és könnyen kezelhető grafikus felületein a gyártási folyamat minden lényeges lépése vizualizálható (gyártásütemezés, műszakok időbeosztása, gépek állapota), könnyebbé téve a gyártásban dolgozó valamennyi munkatárs napi munkáját. A rendszer együttműködik a vállalatirányítási szoftverekkel, az általa készített statisztikák segítik a vezetői döntéseket.

 

A RENDSZER FŐBB JELLEMZŐI

  • Gyártás tervezés és ütemezés támogatása
  • ERP rendszer integráció
  • Sarzsírozás támogatása
  • Automatikus pufferkezelés
  • Anyagfogyás regisztrálása
  • Készáru regisztráció
  • Maradékkezelés
  • Közös és gyártások között átgörgetett anyagok kezelése
  • Gyártási dokumentáció elektronikus és nyomtatható formában való előállítása
  • In Process Control (IPC) támogatás
  • Gép- és munkaóra nyilvántartása és az elszámolás támogatása
  • A tisztatéri gyártásvezérlés és –követés támogatása panel PC kliens segítségével
  • GAMP és FDA megfelelőség

 

A RENDSZER FŐBB TULAJDONSÁGAI

Munkaidő nyilvántartás
Automatikus erőforrás foglalás a becsült gyártási idő alapján az ütemezésnél. A modul részletes információt ad és nyilvántartást vezet a munkaidőkről, kezeli a műszakokat, és lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak akár erőforrás szintjén legyenek hozzárendelve speciális területekhez vagy gépekhez. A műszakok tervezést jól átlátható grafikus felület teszi könnyebbé. A modul által kezelt adatok automatikusan továbbíthatók a magasabb vállalatirányítási rendszerek felé.

Vizuális gyártásütemező felület
A gyártások (gyártási rendelések / PO) ERP rendszerben meghatározott sorrendjét változtatni lehet, és a gyártás tervezett befejezése statisztikák és norma alapján pontosításra kerül. Mindez vizuális és intuitív formában kezelhető a PC-s felületen.

MesScreen01

Dokumentumkezelés
A Gyártástámogató rendszer kezeli a gyártással kapcsolatos összes dokumentumot (bejövő számlákat, előrenyomtatott csomagcímkéket). Az adatok rögzítéséhez sablonokat alkalmaz, melyeket verziószám szerint tárol el. A rendszer integrált dokumentumkezelője adatbázisból éri el a sablonok kitöltéséhez szükséges adatokat és együttműködik a vállalat ERP rendszerével. Az adatok azonnal nyomtatható formában jelennek meg és természetesen elektronikusan is mentésre kerülnek így bármikor visszakereshetők.

 

Több gépsor egyidejű kezelése
A dolgozók a különböző műveleti helyeken egymástól függetlenül párhuzamosan tudják végezni a munkájukat. Minden erőforráson egy több fős csapat tud dolgozni, a csapatok egymás munkáját nem hátráltatják felesleges információkkal, mindenki csak azt az információt látja, amit látnia kell.

 

Gyártásközi ellenőrzés, integrált IPC

Az IPC modul felelős a gyártásközi ellenőrzések elvégzéséért, figyeli és szabályozza a folyamatokat annak érdekében, hogy a köztes és készáru megfeleljen az előírásoknak. A gyártás IPC definíciói megadhatóak a felhasználói felületen, vagy egy már létező sablonból is betölthetőek. A MES értesíti a felhasználót az ellenőrzések esedékességéről, valamint automatikusan is végrehajthat ellenőrzéseket teljes, elsődarabos vagy mintavételi eljárással. Az ellenőrzések eredményeit a rendszer értékeli és egy adatbázisban tárolja. A gyártási lapon megjelenik a gyártás közben végzett összes művelet. Az ellenőrzés során visszautasított termékek automatikusan kikerülnek a gyártásból.
A valós idejű monitorozás által az anyagfelhasználás és a gyártás állapota is követhető. Az IPC modul kezeli a gyártósor gépeinek mechanikai ellenőrzését, figyelmeztetést küld a felhasználóknak az ellenőrzések esedékességéről, adatokat gyűjt a gépállapotról és a futásteljesítményről.

 

Gyártáselszámolás, maradékkezelés
A valós idejű monitorozási lehetőség alkalmazható a gyártás állapotának valamint az anyagfelhasználásnak és keletkezésnek a követésére. Közös anyagokat használó gyártások esetén jelentős időt és energiát spórol meg a rendszer a maradék anyagok következő gyártásra átgöngyölítésével, így csak a különbözetet kell komissiózni és csökken az esélye annak, hogy a beépülő sarzsok nem optimálisan vannak kivezetve a készletről.
Az E-napló rögzíti a munkaórák és a gépórák számát. Az anyagelszámolást a MES elküldi az ERP rendszerbe.

 

Elektronikus gyártási dokumentáció
A gyártás minden lényeges mozzanata könnyen rögzíthető egyetlen elektronikus dokumentumban. Elektronikus Gyártási Szám és Elektronikus nyilvántartásunk lehetővé teszi a technológiai paraméterek, IPC definíciók és recept adatok tárolását, mintahogyan a cikk és recept törzsadatok kezelését. A fokozatos és több lépcsős bevezetés érdekében a MES rendszer képes EBR/MBR nélkül, a legfrissebb törzsadatokból kiindulva gyártást indítani, így az EBR/MBR modult a gyártás megszakítása nélkül, termékenként lehet bevezetni. A gyártási lapra szükség esetén kézzel is lehet adatokat felvinni. Az EBR/MBR modul rugalmasságának köszönhetően a receptek, sablonok és technológiák szabadon párosíthatóak.

 

 Rendszerelőnyök:
 • Rugalmasság: A Gamma Digital Gyártástámogató rendszere teljeskörűen konfigurálható a gyártási környezethez, fejlesztőmérnökeink a gyártási folyamatokhoz illeszkedően építik fel a rendszert. A MES támogatja a gyártáshoz kapcsolódó eszközöket, vonalkód olvasókat és nyomtatókat, PDA-kat és PocketPC-ket, AGV-ket és PLC vezérelt eszközöket.
 • Integráció: Gyártástámogató rendszerünk biztonsággal beilleszthető az ERP rendszerbe, és a vállalatirányítási rendszer is jobban működik, ha össze van építve a gyártási szoftverekkel. Rendszerünk sztenderd illesztőprogramjai az SAP által is elfogadottak.
 • Megfelelőség: Megfelel a U.S. Food and Drug Administration : CFR Title 21 Part 11 Electronic records; Electronic signatures előírásainak.
  Megfelel az EudraLex – Volume 4 Good manufacturing practice (GMP) Guidelines leírásnak.
 • Közvetlen támogatás: A Gamma Digital fejlesztési és technikai támogatást is nyújt a MES rendszer magasfokú integrálása és kiváló működtetése érdekében. A közvetlen supportrendszernek és az intenzív change ciklus managementnek köszönhetően gyorsan reagálunk a hibabejelentésekre, a felhasználói igényekre. Elérhetőek vagyunk a nap 24 órájában, a hét minden napján. Szoftvereinkkel kapcsolatban a termékek teljes életciklusa alatt támogatást adunk.