Raktári rendszer (Warehouse Management System)

 

A nagy és általános ERP rendszerek sok esetben nem tudják teljes körűen kiszolgálni a vevők speciális igényeit. A vállalati folyamatok finomabb részleteit már nehézkes lehet az ERP rendszeren belül implementálni, és a speciális hardverelemek kezelése is testreszabott megoldásokat igényel. Az ERP rendszerek mellett szükség van olyan testreszabott rendszerekre is, amelyek részletekbe menően vezérlik a kisebb folyamatokat, valamint biztosítják az adatok hitelességét és visszakereshetőségét.
A Gamma Digital számos testreszabott rendszermodult kínál a folyamatok támogatására. Ezek a modulok számos módon segítik az ERP rendszer működését.
 

A RENDSZER FŐBB TULAJDONSÁGAI

Automata és manuális árumozgatás összehangolása
A rendszer mozgatási utasításokat generál és továbbít az automatikus anyagmozgató rendszer felé, vagy a kéziszámítógépeken (PDA) megjeleníti azokat, segítve az utasítások esetleges kézi végrehajtását. Mivel egy mozgatási utasítás több lépésből állhat, ezért kézi és automatikus végrehajtás is történhet egyazon szállításon belül.
A kiadott szállításokat a rendszer úgy optimalizálja, hogy akár kézi, akár automatikus mozgatásról van szó, az üresjáratok és torlódások minimálisak legyenek. Végrehajtás után a szállítások visszaigazolásával a rendszer a nyilvántartásába bejegyzi a mozgatás eredményét.

ERP integráció
A rendszer a készlet mozgatását, a készlet módosítását, a cikk és sarzs adatokat képes szinkronizálni a vállalatirányítási rendszerrel (ERP). A szinkronizáció kétirányú lehet, és minden esetben a szinkronizációs kiszolgálón keresztül történik.

Hierarchikus raktározási és szállítási egységek
A raktár több hierarchiaszintre szervezhető, így minden valós logisztikai igény kielégíthető. A fizikai szervezés mellett logikai szervezésre is lehetőség van, ami tetszőleges készletcsoportosítást tesz lehetővé, például szervezetek vagy árutulajdonos egységek szerint. A logikai csoportosítás a fizikai hierarchiától független, így a raktár ugyanazon fizikai helyén lehet tárolni akár több tulajdonos szervezet áruját.
A rendszer csomagszintű nyilvántartást tesz lehetővé, és kezeli a csomagok szállítóeszközökre (hordó, raklap) való rendezését. A szállítóeszközök újabb szállítóeszközre való szervezése (pl. hordó raklapra) nagyfokú rugalmasságot és kezelhetőséget biztosít. Az így létrehozott egységrakományok természetesen megbonthatóak, és csomagjai újabb egységrakományba szervezhetőek.


Cikkek, sarzsok és mértékegységek kezelése
A rendszer minden csomagnál eltárolja a csomagban lévő áru cikkszámát, sarzsszámát, mennyiségét, és a mennyiség mértékegységét. A cikk és a sarzs adatok határozzák meg az áru bizonyos tulajdonságait. A cikkadatokból lehet megtudni, hogy mi az adott áru neve, kell-e hűteni, milyen veszélyességi osztályba tartozik, stb. A sarzs adatok megmondják az adott cikk gyártási idejét, eltarthatósági idejét, vagy akár hatóanyagtartalmát.

Speciális tulajdonságok
A felhasználó minden cikk esetében megadhatja, milyen tárolóeszközre, illetve az milyen raktárba és tárhelyre rakható. Ezzel biztosítható, hogy a speciális kezelést igénylő áru mindig a megfelelő raktári tárhelyre és megfelelő tárolóeszközre kerüljön. Ilyen eset lehet például a hűtött áruk vagy a tisztasági zónák kezelése.

Vonalkód-olvasóval ellátott mobilszámítógépek
A csomagok, szállítóeszközök, és tárhelyek azonosítása WI-FI kommunikációval ellátott vonalkód-olvasós eszközökkel történik, ami lehet PDA, PC vagy tábla PC. Ez a megoldás sok más előnye mellett lehetővé teszi az áttárolások leegyszerűsítését és a rendszerben történő valósidejű teljes lekövetését, valamint csökkenti a tévesztés lehetőségét.

Raktári folyamatok irányítása és követése
A rendszer képes vezérelni minden főbb logisztikai folyamatot, mint a bevételezés, az árumozgatás, a kiszedés és az árukiadás.
A fő logisztikai funkciókon kívül támogat még más olyan műveleteket is, ami szükséges egy raktár működéséhez, mint például az átminősítés, a mintavételezés, vagy a gyógyszer- és élelmiszeriparban nélkülözhetetlen szállítóeszközök tisztítottságának nyilvántartása.