Validálás, kvalifikálás

 

Abban, hogy cégünk az ország összes jelentős gyógyszergyárától rendszeresen kap magasraktári logisztikai rendszerépítésre megbízásokat, az is szerepet játszik, hogy rendszereinket az iparági követelményeket teljes mértékben kielégítő, validált állapotban szállítjuk. A rendszerek fejlesztését és validálását az ún. V modell szerint végezzük, melynek folyamatábrája a következőképpen néz ki:

 

 

Rendszereink készítése során részben „dobozos” szoftvereket (pl.: a Rockwell Automation SCADA rendszerét) használunk, melyek funkcióit a gyártó előzetesen már tesztelte, ugyanakkor a legmodernebb integrált fejlesztői környezetekkel (pl.: Visual Studio) is végzünk fejlesztéseket. Szoftvereink fejlesztéséről az ISO 9001:2009 minőségirányítási rendszerünk is rendelkezik, a fejlesztési adatok biztonságos tárolására pedig alapvetően a ISO 27001:2014 információbiztonsági rendszert működtetjük.
 
Egy validált rendszer fejlesztésénél elengedhetetlen a folyamatos tesztelés, melyhez egyedi teszt menedzsment szoftverrel rendelkezünk.
 
Az adatgyűjtő és megjelenítő szoftvereken kívül fontos a vezérlőprogramok (PLC programok), valamint a HMI eszközök (operátor panelek) validálása is, melyek együttesen egy validált rendszer részét képzik.