ZigBee Sentinel

 
Áttekintés
 

Sok helyen az infrastruktúra fejletlensége miatt akadályokba ütközik a környezeti paraméterek (hőmérséklet, páratartalom…) mérése, ellenőrzése és gyűjtése. A Gamma Digital Kft. az ilyen nehezen kivitelezhető mérésekre, adatgyűjtésre kínál megoldást. A cégünk által kifejlesztett Sentinel rendszer a környezeti változók automatikus mérésére alkalmazható irodákban, ingatlanokban, raktárakban, pincékben, sőt az infrastruktúrától távol eső, extrém helyeken is. rendszertervCégünk Sentinel Box ZigBee technológiával működő termékcsaládja teljes körű szolgáltatást nyújt az ipari minőségű és megbízhatóságú mérés, adatátvitel, adattárolás, riasztás, riasztás-kezelés, dokumentálás, statisztika készítés területén. A hőmérséklet és a páratartalom mérésére szolgáló egységek, a jelfeldolgozó struktúra hardver és szoftver elemei már rendelkezésre állnak, a légnyomás, a levegő összetétel, a CO és CO2 tartalom, a megvilágítás mérőeszközeinek fejlesztése pedig folyamatban van. Alapos szakmai tudásunkat igazolja, hogy számos referenciával rendelkezünk a gyógyszeripar, a vegyipar, az élelmiszeripar, az energetika és az autóipar meghatározó reprezentánsaitól.

 
Leírás
 

A Sentinel (őrszem) rendszer egy adott, megfigyelt területen képes tetszőleges környezeti változókat mérni és regisztrálni. Ha a paraméterek az előre rögzített határértékeket átlépik, azonnal riaszt a rendszer. A rugalmas és moduláris adatgyűjtő szerver segítségével tetszőleges egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni (pl. statisztika, diagramok, hibaokok, hibakezelés, kalibrálás, és még számos egyéb funkció). A hitelesített mérőfejek szabványos rádiójelek (ZigBee protokoll) formájában küldik az adatokat a koordinátoroknak, melyek gyűjtik, rövid ideig tárolják, majd továbbítják az adatokat a szerver felé. Ez a kommunikáció a megrendelő igényeihez igazodva – több protokollon keresztül (Ethernet, WiFi) is történhet. A rendszer jogosultságkezelése finoman hangolható és egyúttal garanciát is ad az illetéktelen behatolások és adatmanipulációk ellen.

 
Az érzékelők

20170524_150921
Az érzékelők két legfontosabb egysége a szenzor és a ZigBee modul. Az előbbi a megrendelő igényeinek megfelelően, előre meghatározott pontossággal elvégzi a szükséges méréseket, az utóbbi pedig gondoskodik a mért értékek célba juttatásához szükséges ad-hoc vezeték nélküli hálózat felépítéséről és karbantartásáról. A két részegység között egy mikrovezérlő teremt kapcsolatot, mely tartalmazza a kalibráláshoz szükséges paramétereket is.

 
Az adatkoncentrátorok
 

Az adatkoncentrátorok célja, hogy a ZigBee hálózat által összegyűjött adatokat agregáltan továbbküldjék a megrendelő Ethernet-hálózatán keresztül az adatgyűjtő szerver(ek)re, ahol az adatok tárolása, vizualizálása és az esetleges hibakezelés (SMS / E-mail riasztás) megtörténik.

 
A „Sentinel” rendszer
 

A szoftver konfigurálása gyors és egyszerű. A rendszer használata könnyen áttekinthető, kezelése gyorsan elsajátítható. A hatékonyságot az SQL alapú adatbáziskezelés biztosítja. Az adatok redundáns tárolása növeli a megbízhatóságot, a rendszer méri, rögzíti, dokumentálja a változókat. Határértékek átlépése esetén riasztást ad le.